روح
چکیده ی مفهوم واژه :پروردگار مهرپرور چون کالبدِ انسان را با گوش و چشم و دل استوار ساخت، زندگی بخشید و سامان داد، از سرشت و ارادهی خویش در وی دمید و فرشتگان را در خدمتِ انسان نهاد و ظرفیتِ جانشینیِ خود را به او عطا فرمود، سرشت و ارادهی الهیِ انسان از همان سرشت و ارادهی پروردگار مهرپرور است و انسان دانش کمی از آن دارد. آنگاه که سرشتِ مهربانِ مهرپرور در انسان متجلی و فرشتگان به خدمتِ انسان آیند، انسانِ احسنتقویم با پروردگارِ مهرپرور همراه و گفتگویی نیکو خواهدداشت وسخنِ پروردگارِ مهرپرور، بلندمرتبه و فرزانه را می شنود، من درحالیکه نه باورمند و نه کتابی را میدانستم، بهسوی نیکوکاری، راهِ پروردگارِ مهرپرور رهسپار شدم و اینچنین بود که نورِ سرشت و ارادهی او در من متجلی و قرآن را آوردم تا انسانها را به باورمندی و نیکوکاری رهنمون سازم و در انسانهایِ باورمند و نیکوکار اراده و سرشتِ الهی تجلی مییابد تا باورمندی و نیکوکاری را ترویج نمایند، به شما باورمندانِ صلحجو بشارتباد که سرشت و فرشتهی برگزیده یا ارادهی الهی در شما پدیدار و شما به آرامش خواهید رسید، در رستاخیز سرشت انسان و فرشتگانی که در خدمت او بوده اند به سوی پروردگار مهرپرور باز می گردند.
در آن شبِ بلند مرتبه سرشتِ مهربانِ الهی در تو متجلی میگردد، و تو چه فهم میکنی از شبی که گرانقدر است؟ آن شب از هزار ماه نیکوتر است، در آن شب سرشتِ مهربان و اراده و اختیارِ الهی در انسان تجلی مییابد و جانشینیِ پروردگار در او محقق میگردد، آن شب تا سپیده دمان، پر از درود و آشتی است، باورمندان حقیقی که از سرشت و ارادهی پروردگار مهرپرور برخوردار شده اند، با او شادمانه در یک گروه هستند، آنان رستگارند و در فردوسِبرین جای خواهندداشت و از سرشت و روحِ الهی خود نومید نمیباشند.
مریم از مردم دوری گزید، و با اراده و سرشتِ الهی، فرشتهی خدمتگزار را برخود متجلّی ساخت و گفت؛ من از تو به مهرِ پروردگار پناه میجویم تا تو نیکوکار باشی، فرشته گفت من همان سرشتِ مهربان و ارادهی الهیِ تو هستم و در تو متجلی شدهام تا تو پسری پاکیزه بیابی، سرشت و ارادهی الهیِ مریم رحِم آن زنِ پاکدامن را زندگیبخش کرد و او و پسرش نشانهای برای جهانیان شدند، عیسی مسیح پسر مریم، پیامبری با سرشت و ارادهی الهی است که مریم نیز با همان سرشت و اراده باردار شد و عیسی از فرشتهی برگزیده یاری می گرفت و با کمکِ او پرنده آفرید و کور و پیس را بهبود بخشید و مرگ را بیرون ساخت.
روشنگری های بیشتر:
انسان با ظرفیت دانش (علم الاسماء) پا به عرصه وجود می گذارد و سپس ظرفیت (ملائکه یا نیروی نیکی و ابلیس یا نیروی بدی) عمل نیک و بد را دارا می شود و آنگاه در مسیر رشد انسان با ناب شدن در مهر پروردگار و با پس زدن ابلیس درون به مرتبه انسان احسن تقویم دست می یابد و فرشتگان برگزیده یا مقربِ روح القدس و روح الامین و جرئیل را برای اعمال جانشینی به خدمت می گیرد.
آیات روشنگر
ولقد آتينا موسى الكتاب وقفينا من بعده بالرسل وآتينا عيسى ابن مريم البينات وأيدناه بروح القدس أفكلما جاءكم رسول بما لا تهوى أنفسكم استكبرتم ففريقا كذبتم وفريقا تقتلون
برداشت از آیه :آنان با پیروی از نفسِ بدکنش موسی، عیسی و دیگر پیامآوران را که از سرشتِ الهیِ خویش یاری میگرفتند را دروغگو خوانده و برخی را کشتند.
روشنگری:برای مشاهده آیات روشنگر به واژه "روح" در واژه نامه رجوع شود.
-روشنگری بیشتر درباره تفاوت ملائکه و روح القدس یا روح الامین و یا جبرئیل:
انسان با ظرفیت دانش (علم الاسماء) پا به عرصه وجود میگذارد و سپس ظرفیت (ملائکه یا نیروی نیکی و ابلیس یا نیروی بدی) عمل نیک و بد را دارا می شود و آنگاه در مسیر رشد، با ناب شدن در مهرِ پروردگار و با پس زدن ابلیسِ درون به مرتبه انسان احسن تقویم دست مییابد و فرشتگان برگزیدهی درون یا روح القدس، روح الامین و جبرئیل را برای اِعمال جانشینی به خدمت میگیرد.
يا أهل الكتاب لا تغلوا في دينكم ولا تقولوا على الله إلا الحق إنما المسيح عيسى ابن مريم رسول الله وكلمته ألقاها إلى مريم وروح منه فآمنوا بالله ورسله ولا تقولوا ثلاثة انتهوا خيرا لكم إنما الله إله واحد سبحانه أن يكون له ولد له ما في السماوات وما في الأرض وكفى بالله وكيلا
برداشت از آیه :همه آنچه در آسمانها و زمین است از آن پروردگار مهرپرور و پناه او شما را بسنده میباشد، پس بهتر است تا پروردگار مهرپرور و پیامبرانش را باورکنید، ای اهل کتاب در رسم و آئین خود مبالغه نکنید و بر پروردگار مهرپرور آرایه و پیرایه نبسته و او را سه گانه نخوانید، او پروردگاری بیهمتا و از داشتن فرزند مبراست، عیسی مسیح پسر مریم، پیامبری با سرشت و ارادهی الهی است که مریم نیز با همان سرشت و اراده باردار شد.
إذ قال الله يا عيسى ابن مريم اذكر نعمتي عليك وعلى والدتك إذ أيدتك بروح القدس تكلم الناس في المهد وكهلا وإذ علمتك الكتاب والحكمة والتوراة والإنجيل وإذ تخلق من الطين كهيئة الطير بإذني فتنفخ فيها فتكون طيرا بإذني وتبرئ الأكمه والأبرص بإذني وإذ تخرج الموتى بإذني وإذ كففت بني إسرائيل عنك إذ جئتهم بالبينات فقال الذين كفروا منهم إن هذا إلا سحر مبين
برداشت از آیه :مقرر فرموده تا سرشتِ الهیِ مریم، کودکش را از خردسالی کتاب و دانائی بیاموزد و عیسی نیز با سرشتِ الهیِ خویش پرنده آفرید، بیماران را بهبود بخشید و مرگ را بیرون ساخت ولی ستمکاران او را افسونگر پنداشتند.
روشنگری:- اذ ايدتك بروح القدس = آنگاه که اراده و سرشتِ الهی در عیسی متجلی گردید و روح القدس به خدمت عیسی درآمد.
- برای روشنگری بیشتر به واژگان: نفس، انسان، شیطان، ابلیس، جن، ملائکه، روح، وحی، امر، نفخ و اذن رجوع شود.
يا بني اذهبوا فتحسسوا من يوسف وأخيه ولا تيأسوا من روح الله إنه لا ييأس من روح الله إلا القوم الكافرون
برداشت از آیه :ای فرزندانم؛ بروید و از یوسف و برادرش پرس و جو کنید و از سرشت و روحِ الهی خود نومید مباشید، زیرا ناباورمندان، سرشت و ارادهی الهیِ خود را نادیده میانگارند.
روشنگری:- روح الله = روح الهی، اراده الهی. اراده انسان از جنس روح پروردگار است که توسط فرشتگان خدمتگذار در انسان مهربانی که پیرو سرشت الهی خود بوده باشد متجلی و پدید می آید. انسانی که پدیده روح الهی یا فرشته برگزیده در او پدیدار گردد به افتخار جانشینی پروردگار مهرپرور نائل آمده و اذن الهی در او جاری شده است و پیامبران اینگونه انسانها هستند.
برای مشاهده آیات روشنگر به واژگان کلیدی: "روح" و "اذن" و "انسان" در واژگان کلیدی رجوع شود.
فإذا سويته ونفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين
برداشت از آیه :و پروردگار مهرپرور چون کالبدِ انسان را سامان داد و از سرشت و ارادهی خویش در وی تاباند، به او زندگی بخشید و کارگزاران هستی را خدمتگزاران انسان کرد.
روشنگری:پروردگار مهرپرور انسان را از سرشتِ خود آفرید و او را جانشین خود نمود و به مقام احسنِ تقویم بالا برد و تمام هستی را در تسخیر او و فرشتگان یا کارگزاران عالمِ هستی را در خدمت وی قرار داد.
6 | آیه 1 - سوره النحل
بسم الله الرحمن الرحيم أتى أمر الله فلا تستعجلوه سبحانه وتعالى عما يشركون
برداشت از آیه :به نام پروردگار مهرپرور مهربان
پروردگار مهرپرور والاتر از اندیشه همتاآوران است، باورمندانِ نیکوکار شتاب نورزند، سرشتِ الهیِ آنان متجلی خواهدگردید.
ينزل الملائكة بالروح من أمره على من يشاء من عباده أن أنذروا أنه لا إله إلا أنا فاتقون
برداشت از آیه :در انسانهایِ باورمند و نیکوکار اراده و سرشتِ الهی تجلی مییابد تا باورمندی و نیکوکاری را ترویج نمایند.
روشنگری:- فرشتگان همان سرشت و ارادهی الهی انسان هستند.
قل نزله روح القدس من ربك بالحق ليثبت الذين آمنوا وهدى وبشرى للمسلمين
برداشت از آیه :به شما باورمندانِ صلحجو بشارتباد که سرشت و فرشتهی برگزیده یا ارادهی الهی در شما پدیدار و شما به آرامش خواهید رسید.
ويسألونك عن الروح قل الروح من أمر ربي وما أوتيتم من العلم إلا قليلا
برداشت از آیه :از سرشت مهربان و ارادهی الهی می پرسید؛ به شما بگویم سرشت و ارادهی الهیِ انسان از همان سرشت و ارادهی پروردگار مهرپرور است و ما دانش کمی از آن داریم.
فاتخذت من دونهم حجابا فأرسلنا إليها روحنا فتمثل لها بشرا سويا
برداشت از آیه :مریم در سراپردهی خلوت، اراده و سرشتِ الهی را برخود متجلّی ساخت.
روشنگری:روح = ارادهی پروردگار مهرپرور که در انسان به امانت گذارده شده.
پروردگار مهرپرور روح خویش را در سرشت انسان قرارداده است( ونفخت فیه من روحی) و آنگاه که انسان از ناباورمندی به باورمندی کامل و از ستمکاری به نیکوکاری خالص گردد، این روح و ارادهی الهی در وی ظهور و تجلی یافته، و در مقام جانشینی پروردگار، و در جایگاه انسانِ احسنِ تقویم، به آفرینش میپردازد.
11 | آیه 18 - سوره مریم
قالت إني أعوذ بالرحمن منك إن كنت تقيا
برداشت از آیه :مریم بهسرشت و توان الهیِ خود پناه برد و از آن نیکویی جست.
12 | آیه 19 - سوره مریم
قال إنما أنا رسول ربك لأهب لك غلاما زكيا
برداشت از آیه :سرشتِ مهربان و ارادهی الهیِ مریم به او مژدهی پسری پاکیزه داد.
والتي أحصنت فرجها فنفخنا فيها من روحنا وجعلناها وابنها آية للعالمين
برداشت از آیه :سرشت و ارادهی الهیِ مریم رحم آن زنِ پاکدامن را روحبخش کرد و او و پسرش نشانهای برای جهانیان شدند.
روشنگری:مریم که زنی پاکدامن و انسانی کامل است در جایگاه جانشینی پروردگار با کمک کارگزاران هستی فرزندی را در بطن خود می آفریند همانگونه که پروردگار انسان را آفرید و سپس عیسی نیز به از خاک پرنده ساخت و به آن روح بخشید تا به پرواز درآید. و این دو نشانهی از قدرت انسانهای کامل برای جهانیان می باشند.
14 | آیه 193 - سوره الشعرا
نزل به الروح الأمين
برداشت از آیه :قرآن را سرشت و فرشتهی برگزیدهی الهیام بر دلم نهاده است.
روشنگری:و اراده یا فرشته الهی بر دل من وارد شد.
برای روشنگری بیشتر به واژگان کلیدی: "اذن"، "امر"، "وحی" رجوع شود
15 | آیه 194 - سوره الشعرا
على قلبك لتكون من المنذرين
برداشت از آیه :قرآن را سرشت و فرشتهی برگزیدهی الهی بر دل من نهاد تا آن را ترویجنمایم.
روشنگری:بر دل من نهاد تا از پند دهندگان باشم.
16 | آیه 195 - سوره الشعرا
بلسان عربي مبين
برداشت از آیه :قرآنِ عربی را سرشت و فرشتهی برگزیدهی الهی بر دل من نهاد تا آن را ترویجنمایم.
روشنگری:به زبان عربی شیوا.
ثم سواه ونفخ فيه من روحه وجعل لكم السمع والأبصار والأفئدة قليلا ما تشكرون
برداشت از آیه :و پروردگار مهرپرور انسان را شنوا، بینا، دلآگاه و برخوردار از اراده و سرشتِ الهیِ خویش آفرید و به او روح بخشید، افسوس اندکی سپاسگزارند.
روشنگری:تکرار داستان آفرینش انسان و اینکه چه کم هستند انسانهایی که از مقام جانشینی پروردگار برخوردار می شود.
فإذا سويته ونفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين
برداشت از آیه :و چون انسان از سرشتِ پروردگارِ مهرپرور پرداخته و برپا گردید، آنگاه ظرفیتِ جانشینیِ خود را به او عطا فرمود.
روشنگری:پروردگار مهرپرور از آیه 31 تا آیه 34 سوره بقره، آیه 70 الاسراء، آیه 14 سوره المؤمنون، آیه 72 سوره ص، آیه 30 سوره الروم، آیه 72 احزاب، آیه 39 نجم، آیات 14 و 15 قیامت، آیه 6 انشقاق، آیه 8 شمس، آیه 4و5 تین، آیات 6،7،8 زلزله، آیه 6 عادیات، رتبه های اعطایی به انسان را نام میبرد:
1- انسان را جانشین خود بر روی زمین معرفی میکند.
2- فرشتگان را از شناخت کامل انسان عاجز قلمداد میکند.
3- با آموزش اسماء دانایی انسان را به کمال میرساند.
4- افزونی دانایی انسان را نسبت به فرشتگان به نمایش میگذارد.
5- فرمود تا فرشتگان انسان را ستایش نموده و در خدمت او قرارگیرند.
6- فرمود فرزندان آدم را گرامی داشته و بر بسیاری برتری بخشیده.
7- پروردگار مهرپرور خشکی و دریا را تحت سلطه فرزندان آدم قرار داد و چیزهای پاکیزه را روزی او نمود.
8- پروردگار بخاطر کمال خلقت انسان برخود درود و آفرین میگوید.
9- پروردگار پس از آفرینش اولیه انسان از روح خود در انسان میدمد.
10- پروردگار انسان را بر سرشت مهر خویش آفریده است.
11- انسان کوچک اندام چه شجاع و پرتوان است، او اراده و سرشتِ الهی را که عظمت کهکشانها در برابرش ناچیز است را با خود دارد.
12- فرمود انسان هرچه را بخواهد از راه تلاش بدست آورد.
13- فرمود انسان بر درون خود آگاه است.
14- فرمود انسان حتی آنگاه که بهانه میتراشد، بر درون خود آگاه است.
15- فرمود اگرچه با رنج و تلاش فراوان، لیکن انسان به پروردگارش خواهد رسید.
16- اختیار بدکاری و نیکوکاری در وجود انسان بنا نهاده شده است.
17- آفرینش انسان نیکوترین مرتبه از آفرینش هستی است.
18- اما همین انسان نیکوترین مرتبه، به پستترین مرتبه آفرینش نیز فرو میافتد.
19- در روز رستاخیز هر کس به اندازه وزن ذره ای نیکی کرده آن را خواهد دید ، و هرکس به اندازه وزن ذره ای بدی نموده آن را خواهد دید.
20- و با این همه انسان در برابر پروردگارش ناسپاس است
رفيع الدرجات ذو العرش يلقي الروح من أمره على من يشاء من عباده لينذر يوم التلاق
برداشت از آیه :از پیروانِ پروردگارِ مهرپرور هر کس سرشت و ارادهی او را در خود هویدا سازد، بلندمرتبه گردد و رستاخیز را به انسانها یادآور شود.
روشنگری:رفيع الدرجات = آفریدگار هستی، فرمانروای هستی.
ذوالعرش = آفریدگار هستی، فرمانروای هستی.
الروح = از "امر" پروردگار است و "امر" بیانگر اراده و "روح" که با "نفخه" پروردگار در انسان دمیده شده می تواند تسری اراده پروردگار در انسانِ "احسن تقویم" باشد.
وما كان لبشر أن يكلمه الله إلا وحيا أو من وراء حجاب أو يرسل رسولا فيوحي بإذنه ما يشاء إنه علي حكيم
برداشت از آیه :مقرر فرمود تا انسان سخنِ پروردگارِ مهرپرور، بلندمرتبه و فرزانه را تنها از راهِ تجلیِ سرشتِ الهیِ خود و یا از پیامِ پیامبران بشنود.
روشنگری:و پروردگار مهرپرور آنگاه که انسان را آفرید از فطرت و سرشتِ خود در وجود وی نهاد و فرشتگان را در خدمت او قرار داد و از روح خود در او دمید.
انسان با مهربانی و دوری از نفسِ بدکنش، سرشتِ الهیِ خود را متجلی میسازد و پیامبران نیز انسانهای احسن تقویمی هستندکه سرشتِ الهی خود را هویدا ساخته و با پرودگار مهرپرور همراه(شفیع) شده و سخن او را میگویند و میآفرینند.
وكذلك أوحينا إليك روحا من أمرنا ما كنت تدري ما الكتاب ولا الإيمان ولكن جعلناه نورا نهدي به من نشاء من عبادنا وإنك لتهدي إلى صراط مستقيم
برداشت از آیه :درحالیکه باورمند نبودم و کتابی را نمیدانستم، بهسوی نیکوکاری، راهِ پروردگارِ مهرپرور رهسپار شدم و اینچنین بود که نورِ سرشت و ارادهی او در من متجلی و انسانها را به باورمندی، نیکوکاری و رستاخیز رهنمون شدم.
روشنگری:وحی= اراده پروردگار مهرپرور که بر دل انسانهای احسن تقویم متجلی میگردد(سوره نجم آیات 1 تا 18 و سوره نساء آیه 163)
وحی = ندایی الهی که بر دل مادر موسی وارد شد( سوره طه آیه 38) و ندایی الهی که بر دل یاران(حواریون) عیسی رسید( سوره مائده آیه 111)
وحی = القائات ذهنی و فکری مردم به یکدیگر( سوره انعام آیات 112 و 113)
وحی = مشیت، سرشت، طبیعت و خلقت الهی در هر یک از مخلوقات هستی(سوره زلزله آیه 5 و سوره فصلت آیه 12 و سوره نحل آیه 68)
وحی = گیرنده وحی هیچ مشخصه ظاهری جسمانی که وی را نسبت به سایر انسانها متمایز کند ندارد(سوره انعام آیه 93 و سوره کهف آیه 110)
وحی = ندا یا ارادهی پروردگار مهرپرور برای انجام کاری( سوره انفال آیه 12)
وحی = سوره شوری آیه 52: وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ رُوحًا مِنْ أَمْرِنَا مَا كُنْتَ تَدْرِي مَا الْكِتَابُ وَلَا الْإِيمَانُ وَلَكِنْ جَعَلْنَاهُ نُورًا نَهْدِي بِهِ مَنْ نَشَاءُ مِنْ عِبَادِنَا وَإِنَّكَ لَتَهْدِي إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ ﴿۵۲﴾ بر مبنای این آیه وحی یا ندایی که از سوی پروردگار بر پیامبر رسید از جنس روح یا جان و دانایی است که با ویژگی امر یا اراده همراه است، این نوع وحی یعنی دمیدن روح یا جان پروردگار، نخستین بار در نوع بشر(آدم) دمیده شده است، این تجلی از جنس دانایی و جان یافتن است و صاحب خود را صاحب اختیار، دانا و توانا میسازد(مسجود فرشتگان) .(سوره حجر آیه 29)فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ ﴿۲۹﴾
لا تجد قوما يؤمنون بالله واليوم الآخر يوادون من حاد الله ورسوله ولو كانوا آباءهم أو أبناءهم أو إخوانهم أو عشيرتهم أولئك كتب في قلوبهم الإيمان وأيدهم بروح منه ويدخلهم جنات تجري من تحتها الأنهار خالدين فيها رضي الله عنهم ورضوا عنه أولئك حزب الله ألا إن حزب الله هم المفلحون
برداشت از آیه :باورمندان حقیقی که از سرشت و ارادهی پروردگار مهرپرور برخوردار شده اند، با او شادمانه در یک گروه هستند، آنان مخالفانِ پروردگار مهرپرور و پیامبران را دوست ندارند، اگرچه از نزدیکترین بستگان و یا دوستانشان باشند، آنان رستگارند و در فردوسِبرین جای خواهندداشت.
تعرج الملائكة والروح إليه في يوم كان مقداره خمسين ألف سنة
برداشت از آیه :در رستاخیز سرشتِ انسان و فرشتگانی که در خدمتِ او بودهاند پس از طی مسافتی طولانی بهسوی پروردگارِ مهرپرور بازمیگردند.
يوم يقوم الروح والملائكة صفا لا يتكلمون إلا من أذن له الرحمن وقال صوابا
برداشت از آیه :مقرر فرموده تا از میان حاضران در رستاخیز تنها انسانِ پیرو سرشتِ الهی با پروردگار مهرپرور نیکو سخن بگوید.
روشنگری:به واژگان کلیدی: "انسان"، "امر"، "اذن"، "شفیع"، "روح"، "وحی"، "ملائکه"، "شیطان"، "ابلیس" و "جن" رجوع شود.
25 | آیه 1 - سوره القدر
بسم الله الرحمن الرحيم إنا أنزلناه في ليلة القدر
برداشت از آیه :در آن شبِ بلند مرتبه سرشتِ مهربانِ الهی در تو متجلی میگردد.
روشنگری:اشاره به نزول "روح" همان نفخه الهی در آفرینش آدم که پتانسیل انسان برتر و احسن تقویم است دارد و در آیه 4 به ان تصریح شده است.
26 | آیه 2 - سوره القدر
وما أدراك ما ليلة القدر
برداشت از آیه :و تو چه فهم میکنی از شبی که گرانقدر است؟
27 | آیه 3 - سوره القدر
ليلة القدر خير من ألف شهر
برداشت از آیه :آن شب از هزار ماه نیکوتر است.
روشنگری:شاید هزار ماه کنایه از طول متوسط عمر انسان باشد.
تنزل الملائكة والروح فيها بإذن ربهم من كل أمر
برداشت از آیه :در آن شب سرشتِ الهی در تو تجلی یابد و جانشینی پروردگار در تو محقق میگردد.
روشنگری:اشاره به شبی است که روحِ الهی یا فرشتهی برگزیده بهخدمت انسانِ باورمندِ نیکوکارِ احسن تقویم میرسد و در او متجلی و جانشینی پروردگار در انسان به فعل در میآید.
29 | آیه 5 - سوره القدر
سلام هي حتى مطلع الفجر
برداشت از آیه :آنشب تا سپیدهدمان، پر از درود و آشتی است.